1. Voda pokrývá mezi 70 a 75 % zemského povrchu. Väčšinu jej však tvorí slaná morská voda. Oveľa viac sladkej vody je ukryté vo vnútri planéty než na jej povrchu. Ľad (zmrznutá voda) sa však nachádza aj na iných planétach. Cez vysokú teplotu vodu nájdeme aj tam, kde by sme ju príliš nečakali – na Slnku. Nie je tam samozrejme v podobe tekutej, ale iba v plynnom štádiu.
  2. Horúca voda môže zamrznúť rýchlejšie ako studená. Hovorí sa tomu Mpembův jav. K tomuto javu však nemusí dôjsť vždy (napr. V menšom priestore môže teplá voda v nádobe príliš ovplyvniť teplotu celého prostredia).
  3. Približne 70% tela dospelého človeka tvorí voda. U novorodenca je to však priemerne 80% a ako starneme, obsah vody v organizme klesá. Niektoré vedecké teórie tým tiež vysvetľujú to, že sa starí ľudia doslova scvrkají – telo stráca schopnosť udržať vodu. To sa potom prejavuje predovšetkým na koži. Najviac vody je pochopiteľne v krvi 83%, svaly obsahujú 76%, mozog 75% a kosti 22% vody.
  4. Smäd je alarm organizmu. V momente, kedy začne človek cítiť smäd, prišlo už telo o približne o 1% celkového objemu vody. Preto je vhodné na smäd reagovať doplnením tekutín pitím, aby sme udržali telo v rovnováhe. Prednosť by sme mali dávať pramenitej vode. Podľa toho, ako kvalitnú vodu mu dodáme, bude sa naše telo buď opotrebovávať úsilím o odstránenie škodlivín, alebo túto energiu nasmeruje pre náš lepší, spokojnejší a zdravší život.
  5. Piť príliš vody, môže ublížiť. Kým nedostatok vody spôsobuje, že sa telo zle zbavuje toxínov, môže tiež prílišné pitie vody v krátkom čase spôsobiť vodné intoxikáciu. Veľké množstvo vody totiž riedi obsah sodíka v krvi a tým dôjde k nerovnováhe vody v mozgu. K tomu najčastejšie dochádza pri intenzívnom športovom výkone, kedy ľahko přeceníme svoju smäd a s pitím to preženieme.
  6. Voda vo vzduchu. Dôležitý je tiež optimálny obsah vlhkosti vo vzduchu – nielen pre dýchacie cesty, ale aj pre kožu a oči. Ak trpíme napríklad astmou či iným chronickým ochorením dýchacích ciest, je potrebné siahnuť po kvalitnom zvlhčovačmi vzduchu, pretože moderné vykurovania a klimatizácie vždy vzduch vysušujú.
  7. Voda pod zemou. Pod povrchom Zeme je k dispozícii zásoba vody 3 krát väčší než objem všetkého zemského oceánu.
  8. Vody na zemi neubúda. Na Zemi je približne rovnaké množstvo vody, ako pred miliónmi rokov. Zem je uzavretý systém podobný teráriu, takže len veľmi zriedka stráca alebo naopak získava nejakú hmotu navyše. Rovnaká voda, ktorá existovala na Zemi pred miliónmi rokov, je tu prítomná aj teraz. Všetka voda na Zemi dorazila v asteroidoch a kométach, čo sa stalo pred asi 4,5-3,8 miliárd rokov v období zvanom neskorej veľké bombardovanie.
  9. Bez vody to nejde. Človek môže žiť asi mesiac bez jedla, ale len 7-10 dní bez vody.
  10. Mnoho kvapiek – veľká strata. Len pre predstavu, kvapkajúcim kohútikom môže pretiecť aj 54 litrov vody za deň, u pretekajúceho splachovače toalety sa môže denné množstvo vyšplhať až na 2 000 litrov za deň.
  11. 90% svetovej sladkovodnej vody je na Antarktíde.
  12. Žirafy vydržia bez vody dlhšie ako ťavy.